Климат

Шафранът расте в райони със средиземноморски климат – континентален. Историята на развитието му показва, че растението се приспособява много добре и при екстремни температури – през лятото до 40 градуса и зимата до -20 градуса. Това е така, защото през зимата луковиците спят зимен сън. Обича сухо и горещо лято, развива се добре при климат с годишни валежи в диапазона от 250 – 600 мм. Расте добре в слънчеви райони, но ако лятото е много сухо, може да се направи едно поливане за стимулиране на растежа и по-богата реколта.

Дъждове непосредствено преди цъфтежа повишават добива. При нужда напояването на шафрана може да бъде гравитачно, с дъждуване и с капково напояване. Най-добри резултати дава дъждуването. Въпреки това, при прекалено много дъждове и много ниски температури при цъфтенето са противопоказни и това трябва да се има в предвид при периода на засаждане.

Почва

За отглеждане на шафран се избират площи, където последните 3 години не са били отглеждани картофи, моркови, лук, чесън, цветя страдащи от същите заболявания като шафрана (нарциси, перуники, фрезии, гладиоли и др.), люцерна, фасул, детелина и други. Шафрана трябва да се връща след себе си в сеитбообращението поне след 5 години, а най-добре след 10.

Шафрановият минзухар расте най- добре на слънчеви терени с южно изложение, добре дренирани плодородни почви, с рН 5.8-8.0 (идеалното рН е от 7.0-7.5),  добро съдържание на глина и карбонати, с дълбочина 50-70 см. Шафрана може да расте добре и на по-бедни леки и песъчливи почви със съобразено торене.

Терена трябва да е с лек наклон, за да се оттича водата. Добре е почвата да е рехава и с ниска плътност. Може и да е глинесто-варовита с добро оттичане. Растението не обича прекалено много влага.

Добре е в месеците април /май да се направят предварителни обработки на почвата. Ако е възможно, е препоръчително да се направи дълбока оран още през есента. Преди засаждане почвата е добре да се обогати, правилното торене след консултация с експерти значително повишава добива от шафран. Може да се добави азот за увеличаване добива на цветовете, фосфор, магнезий, калий. Добавянето на калций предпазва растението при засушаване, високи и ниски температури, болести.

ЗАСАЖДАНЕ НА ШАФРАН

Шафранът расте в райони със средиземноморски климат – континентален. Историята на развитието му показва, че растението се приспособява много добре и при екстремни температури – през лятото до 40 градуса и зимата до -20 градуса.

РАЗСАЖДАНЕ НА ШАФРАНА

Шафрановият минзухар е сравнително устойчиво растение, което не се напада от много вредители. Опасност за шафрановия минзухар представляват няколко вида паразита, като най-често срещаните са:

ПРИБИРАНЕ НА РЕКОЛТАТА

През есента започва цъфтенето на шафрановия минзухар, около 40 – 50 дни след засаждането на луковиците. Ако луковиците са от предходна година и са презимували в земята, започват цъфтежа си от началото на октомври.