Прибиране на реколтата

През есента започва цъфтенето на шафрановия минзухар, около 40 – 50 дни след засаждането на луковиците. Ако луковиците са от предходна година и са презимували в земята, започват цъфтежа си от началото на октомври. Прибирането на реколтата се осъществява всеки ден, рано сутрин, преди разтварянето на цветята. Това е задължително условие , излагането на близалцата на слънчева светлина разваля качеството . Цветята се откъсват от стеблото и се събират в кошници или панери. Веднага след това се отделят ценните тъмночервени близалца от цветето. При отделянето на близалцата трябва да се внимава да не се разкъсва комплекта от 3 броя за цвете, но и да не се оставя от бялата част към стеблото. Това допринася за по- високото окачествяване на шафрана. Ако при събиране на цветята вали дъжд, първо трябва да се оставят цветята на въздух да изсъхнат, и тогава да се отделят близалцата от тях.

Сушене

Близалцата, от които се прави шафран, веднага след брането трябва да се изсушат. Има няколко начина за сушене, като най – подходящият за тях е сушенето им при 45 градуса за 3 часа в дехидратор. По този начин се запазват ценните им качества и едновременно с това се постига оптимално сушене. При изсушаването близалцата губят около 1/5 от теглото си. Достигат влажност от окол 10-12%, което е най – добрият показател за първокачествен шафран. Изсушеният шафран има по- наситено оцветяване в тъмно червено и по- силна миризма. Веднага след приключване на първоначалния процес по сушене шафрана се прибира в стъклени буркани, слага се вътре салфетка за обиране на остатъчна влага и се затваря херметически. Сухият шафран е много чувствителен към промени в киселинността и се променя при светлина и окислители. Затова, така приготвен, шафрана се поставя на тъмно място за 30 дни. След това имаме вече готов шафран. Препоръчително е да се поставят етикети на бурканите от ежедневното прибиране на шафрана. Правилото за 30 дни е задължително.

ЗАСАЖДАНЕ НА ШАФРАН

Шафранът расте в райони със средиземноморски климат – континентален. Историята на развитието му показва, че растението се приспособява много добре и при екстремни температури – през лятото до 40 градуса и зимата до -20 градуса.

РАЗСАЖДАНЕ НА ШАФРАНА

Шафрановият минзухар е сравнително устойчиво растение, което не се напада от много вредители. Опасност за шафрановия минзухар представляват няколко вида паразита, като най-често срещаните са:

КЛИМАТ И ПОЧВА

Шафранът расте в райони със средиземноморски климат – континентален. Историята на развитието му показва, че растението се приспособява много добре и при екстремни температури – през лятото до…