Климатичните и почвени условия в България са изключително подходящи за отглеждане на шафранов минзухар. Все пак, има някои грешки, които могат да се допуснат при отглеждането.

 

1. Грешки допускани при избор на терен.

Земеделската земя не е препоръчителна, тъй като е трудно справянето с вредителите – къртици, сляпо куче,полски мишки, плъхове и зайци. Избира се слънчев равен терен с лек наклон за оттичане на водата при прекомерни валежи. Не трябва да има вдлъбнати места криещи риск от заблатяване – респективно гниене на луковиците Препоръчително е дворното място да е с PH 6 до 8, наторяване на почвата e препоръчително при по-бедни и песъчливи почви.

 

2. Грешки при засаждане на луковиците.

Преди засаждане луковиците  задължително трябва да се обработят  с флунгицид . Препарата обезпаразитява и предпазва от развитие на гъбички по луковиците.

Трябва да се внимава за дълбочината на засаждане. Оптималното засаждане е около 9 – 12 см. Ако засаждането е много плитко  – под 7см. – съобразено с климатичните условия в България има риск от измръзване през зимата. При наличие на такъв проблем може да покриете лехите със слама или найлон. При много дълбоко засаждане – над 15см. Растението достига по- трудно до повърхността. Добива на цвят е по-нисък и размножаването на луковиците е по-малко, но качеството е по-високо. Разстоянието между луковиците да е не по-малко от 5 см., за да има достатъчно пространство за развитие на луковиците.

 

3. Грешки при поливане.

При продължителна суша е необходимо поливане за събуждане на луковиците. При системно преполиване и задържане на вода  в редовете може да се получи гниене. Напояването преди цъфтеж повишава добива.

 

4. Грешки при прибиране на реколтата.

Задължително трябва да се събира рано сутрин докато цветята са още затворени. При вече разтворени и престояли цветя, близалцата са по-сухи и се понижава качеството.

 

5. Грешки при сушене.

Оптималното сушене е на 45 градуса за 3 часа в дехидратор. По този начин  получаваме наситен тъмно-червен цвят и влажност около 10-12%. Това са част от показателите за първокачествен шафран. При по-висока температура има риск от почерняване и понижаване на качеството.