Разпространение на шафрана

Големи производители на шафран са Гърция, Испания, Мароко, Иран, Индия, Италия, Швейцария, Аржентина, Турция, Азербайджан и Австралия. Шафран се отглежда и в други страни, като Нова Зенландия, САЩ, България и други.

Площите, на които се произвежда шафран в света са около 700 000 декара. В света се произвежда около 300 т изсушен шафран годишно, от който около 90 % се произвеждат в Иран. Най-големият производител и износител на шафран е Иран, а най-големите вносители са Обединените Арабски Емирства, Испания, Туркменистан, Франция, Италия, Германия, САЩ и Великобритания.

характеристика на шафрана

Цикли на развитие

Близалце (то е ценната част от шафрана)

Тичинки

Венче от венчелистчета

Луковица (размножителен орган)

Шафрановият минзухар е многогодишно билково растение. Неговите цветове са стерилни и не произвеждат жизненоспособни семена. Той се възпроизвежда чрез мултиплициране на луковицата. Неговото размножаване изцяло зависи от човешката намеса – луковиците трябва да се изкопаят ръчно, да се разделят и да се засадят отново. Новите луковици израстват до нови растения. Луковиците са кафяви на цвят, достигат до големина 4.5 см в диаметър и са покрити с влакна. Теглото им варира от 0.5 до 25 гр.

Шафрановият минзухар преминава през три етапа на развитие:

• Активна фаза – от август до ноември.

• Активна фаза – от август до ноември. По време на активната фаза се извършва засаждането, около 60 дни след засаждането през октомври започват да цъфтят. Цъфтенето приключва около ноември. Цветовете са бледо лилави. Има период на интензивен цъфтеж, който продължава до една седмица.

• Преходен период – когато луковиците произвеждат нови луковици – от ноември до май.

• Вегетативна фаза – луковиците са в тази фаза от май до юни – листата изсъхват и луковиците са готови за разсаждане в края на юни.

ИСТОРИЯ НА
ШАФРАНА

ИСТОРИЯ НА ШАФРАНА

Шафранът расте в райони със средиземноморски климат – континентален. Историята на развитието му показва, че растението се приспособява много добре и при екстремни температури – през лятото до…

ХАРАКТЕРИСТИКА НА ШАФРАНА

ХАРАКТЕРИСТИКА

Шафрановият минзухар е сравнително устойчиво растение, което не се напада от много вредители. Опасност за шафрановия минзухар представляват няколко вида паразита, като най-често срещаните са:

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ШАФРАНА

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ

През есента започва цъфтенето на шафрановия минзухар, около 40 – 50 дни след засаждането на луковиците. Ако луковиците са от предходна година и са презимували в земята, започват цъфтежа си от началото на октомври.