Характеристики на шафрана

Шафрановият минзухар (Crocus sativus) е цъфтящо през есента многогодишно растение, непознато в див вид. От червените плодници на шафрановият минзухар се прави шафран, най-скъпата подправка и медицинско растение в света. Намира приложение и в козметиката, в парфюмерията, за производство на бои, мастило, за декорация в озеленяването и други.

Използван като подправка, шафранът има леко горчив вкус , полусладък, с привкус на мед, с аромат на море, на цветя, на парфюм и на сено. Той придава на храните светъл жълто – оранжев цвят. Заради това, той намира широко приложение в арабската, централно – азиатската, европейската, индийската, мароканската и иранската кухни. С него се овкусяват и оцветяват светли бульони, зеленчукови супи, ориз, морски дарове, всички видове месо. Шафранът не се доближава до вкус до нито една друга подправка и не може да бъде заменян или копиран.

Шафрана е много полезен за хората и намира широко приложение и като лекарство. Съдържа антиоксиданти, етерични масла (маслото сафранал дава вкуса и аромата на шафрана), каротеноиди (а-крокин дава златисто жълтият цвят, ликопен, бета-каротени и други), витамини (витамин С, витамин А и витамини от групата В комплекс) и минерали (калий, калций, магнезий, манган, селен и други). Шафрана има потивовъзпалително, антисептично, тонизиращо мозъка и имуностимулиращо действие. Лекарства произведени от шафран се ползват за лечение на депресии, против гърчове, за подобряване на храносмилането и др.

ИСТОРИЯ НА
ШАФРАНА

ИСТОРИЯ НА ШАФРАНА

Шафранът расте в райони със средиземноморски климат – континентален. Историята на развитието му показва, че растението се приспособява много добре и при екстремни температури – през лятото до…

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ШАФРАНА

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ

През есента започва цъфтенето на шафрановия минзухар, около 40 – 50 дни след засаждането на луковиците. Ако луковиците са от предходна година и са презимували в земята, започват цъфтежа си от началото на октомври.

ХАРАКТЕРИСТИКА НА ШАФРАНА

ХАРАКТЕРИСТИКА

Шафрановият минзухар е сравнително устойчиво растение, което не се напада от много вредители. Опасност за шафрановия минзухар представляват няколко вида паразита, като най-често срещаните са: